2 el alınan ürün iade edilir mi?
Evet, satın alınan ürünün ayıplı olduğu ortaya çıkarsa tüketiciler, ürünün tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıl içinde iade, ayıpsız eşdeğer bir ürünle değiştirme, ayıp oranında fiyat indirimi veya ücretsiz onarım hakkına sahiptir. Tüketici dilediği tüm hakları kullanmakta serbesttir.
Aldığımız ürün kusurlu çıkarsa ne yapmalıyız?
Satıcının ayıplı mal ile ilgili seçimlik haklarınızı kullanmanıza izin vermemesi halinde, satın aldığınız malın değerine bağlı olarak tüketici hakem heyetine veya tüketici mahkemesine başvurma seçeneğiniz bulunmaktadır.
Aldığı bir ürün bozuk çıkarsa nerelere başvurulur?
Başvuru, tüketicinin ikametgahının bulunduğu veya tüketici işleminin yapıldığı yerdeki tüketici hakem heyetine yapılabilir. Eyalet çapındaki tüketici hakem heyetleri eyalet sınırları içinde, ilçe çapındaki tüketici hakem heyetleri ise ilçe sınırları içinde sorumludur.
İkinci el aldim bozuk çıktı ne yapmalıyım?
Kullanılmış bir araba aldım ve arızalıydı. Ne yapmalıyım? 1. Durumu belirleyin. Öncelikle araçtaki arızayı tespit etmeniz gerekir. …2-Satıcıyla iletişime geçin. …3-Haklarınızı öğrenin. …4-Yasal süreci başlatın. …5-Uzman görüşü alın. …6-Zaman aşımına dikkat edin.
Hangi durumlarda iade kabul edilmez?
Niteliği itibariyle iade edilmeleri mümkün olmayan mal/hizmetler; çabuk bozulan veya son kullanma tarihi geçen mal/hizmetler, tek kullanımlık mal/hizmetler ile kopyalanabilir her türlü yazılım ve programlardır.
Aldığı bir ürün bozuk çıkan kişi hakkını aramak için nerelere başvurmalıdır?
(Tüketicinin Korunması Hakkında Kanundan doğan uyuşmazlıkların çözüm yerleri, tüketicinin mal veya hizmeti satın aldığı veya ikametgahının bulunduğu yerdeki tüketici hakem heyetleri ve tüketici mahkemeleridir.)
Aldığım ürün bozuk çıktı ne yapmalıyım?
Tüketiciler, arızalı, bozuk, yırtılmış, son kullanma tarihi geçmiş, ayıplı, bozuk mal ve hizmetlere (kusurlu mal ve hizmetler) karşı haklarını ileri sürmelidirler. Tüketiciler; Müşteri arızalı veya bozuk ürünü iade edip parasını geri alabilir veya arızalı ürünü iade edip yenisi ile değiştirebilir.
Ayıplı malın iadesi nasıl yapılır?
Arızalı ürünü nasıl iade edebilirim? Bir tüketici arızalı bir ürün satın alırsa, ürünü satın aldığı firmaya başvurarak ürünü iade edebilir. İade girişimci tarafından kabul edilmezse, tüketici hakem heyetine başvurma seçeneği vardır.
Satın aldığınız bir ürün bozuk veya arızalı çıktığında ne yaparsınız?
Başka bir deyişle, satın alınan ürünün ayıplı olduğu anlaşılırsa, ürünün tüketiciye teslim edildiği tarihten itibaren iki yıl içinde Tüketici Uyuşmazlıkları Heyeti’ne başvurulması gerekir.
Tüketici hakem heyeti kaç TL’ye kadar 2024?
2024 yılı değeri ise 104’tür.
Bozuk çıkan ürün nereye şikayet edilir?
Alo 174 Gıda Hattı Türkiye’nin her yerinden 174’ü arayarak gıda ile ilgili her türlü ihbar ve şikayetinizi çağrı merkezine bildirebilirsiniz.
Aldığımız ürünle ilgili bir sorun çıktığında hangi kuruluşa başvuru yapılır?
– Başvuru, tüketicinin yerleşim yerindeki veya tüketicinin mal veya hizmeti satın aldığı satıcının işyerinin bulunduğu yerdeki uyuşmazlık çözüm merciine yapılmalıdır.
2 el araç kaç gün içinde iade edilir?
Aracınızın iade edilebilmesi için: Noter satış tarihinden itibaren 7 günden az süre geçmiş olması ve 500 km’den fazla yol kat edilmemiş olması gerekmektedir. Aracın satış tarihinden itibaren herhangi bir kazaya karışmamış olması gerekmektedir.
2 el araç aldım arızalı çıktı ne yapmalıyım?
-Satıcıya derhal başvurulmalıdır. -Satıcının hile ile gizlediği veya ağır ihmal ile işlediği bir ayıp varsa, bunu da derhal şikâyet etmelisiniz. -Satıcının hile ile gizlediği ve ağır ihmali bulunmayan bir durum olmadıkça, satıcıya karşı rücu hakkı yoktur.
2 el üründe iade olur mu?
Tüketici Başvuru Merkezi Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Vatandaşlar ikinci el alışveriş yaparken Tüketici Kanunu tarafından korunmuyor. Örneğin ürünü beğenmezseniz 14 günlük cayma hakkınız yok” dedi.
Kutusu açılan ürün iade edilir mi?
Ambalajı veya ambalajı açılmış ürünlerde dahi, satın alma işlemi internet üzerinden yapılmışsa tüketiciye genellikle cayma hakkı tanınmaktadır.
Sahibinden alınan ürün iade edilir mi?
Mağaza sahibiyseniz, alıcı ürünü aldıktan sonraki 14 gün içinde iade talebinde bulunabilir ve ardından ürünü 10 gün içinde size iade edebilir. İade edilen ürün konumunuza ulaştığında, iadeyi 48 saat içinde onaylamanız gerekir.
İade kabul etmemek yasal mı?
6052 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna göre tüketicilerin mağazalardan şahsen satın aldıkları ürünler için sözleşmeden cayma hakkı bulunmamaktadır. Kanuna göre mağazalar, sattıkları malları sebep göstermeden geri almakla yükümlü değildir.
Mağazanın iade almama hakkı var mı?
Mağazalardan satın alınan ürünler için cayma hakkı: 6052 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, mağaza veya işletmede görüntülenerek satın alınan ürünler için cayma hakkı öngörmemektedir. Mağazalar bu kanun uyarınca bu tür iadeleri kabul etmekle yükümlü değildir.