Kaziye ne demektir?
Kaziye (a, قضيّة olarak telaffuz edilir) veya belirleme, klasik mantıkta, doğru veya yanlış olabilecek bir yargıyı ifade eden ve akıl yürütmede bağımsız bir işlev gören iki veya daha fazla terimden oluşan bir cümledir. Aristoteles; Kaziye’yi “bir şeyi doğrulayan veya reddeden bir şey hakkındaki ifade” olarak tanımlar.
Kazai ne demek hukuk?
Benzer şekilde, farz namazı kılmanın ahiretteki mükafatını ve bunu yapmayanların cezasını belirten bir hüküm şöyledir: “Hüküm” terimi, bir belgenin, açık şartların bulunup bulunmadığına bağlı olarak geçerliliğini veya geçersizliğini ilan eden hükme işaret eder. Ayrıca, hâkimin belgeyi yerine getirmeyenlere verdiği cezaya “hüküm” denir.
Hukukta murakabe ne demek?
Bunlar, hizmet ve iç düzen kurallarını ihlal ettiklerinde belirli statüdeki kişilere verilen cezalardır. Devletin tüm gelir ve giderlerini, mallarını ve onun adına hesapları kontrol edenlerin hesaplarını incelemek ve değerlendirmekle görevli Büyük Millet Meclisi’ne bağlı bir komite.
Muhammen ne demek hukuk?
Tahmini fiyat; En basit haliyle “tahmini” veya “orantılı” anlamına gelir. Bu terim; ihale ile satılması planlanan bir taşınmaz veya taşınırın, piyasa koşullarına göre bir bilirkişi tarafından belirlenen piyasa değeridir.
Kaziye Külliye ne demek?
Sesli Sözlük – kaziye-i külliye. Allah’ın evrende yarattığı değişmez düzen.
Muhkem Kaziye nedir?
Kaziye-i Muhkeme Bu cümledeki “muhkeme” sıfatı, “muhkem (ﻣﺤﻜﻢ)” sıfatının dişil halidir ve “katı, metin, sağlam” anlamına gelir[53]. Dolayısıyla “kaziye-i muhkeme”, “güçlendirilmiş kasa”, “sağlam kasa” veya “sağlam kasa” anlamına gelir.
Rüşt ne demek hukuk?
Herhangi bir kimsenin yardım ve müdahalesine, rızasına, iznine, onay ve yetkisine ihtiyaç duymaksızın bir şeyi yapabilme yeteneği, hukuki güç ve yetkisi, hukukta rıza olarak ifade edilir.
Muhkem ne demek hukuk?
Muhkem (Arapça: محكم), “hüküm süren, kurulan” anlamına gelen Arapça bir kelimedir. Kur’an-ı Kerim’de Âl-i İmran Suresi’nin 7. ayetinde geçen bu kelime, açık ve kesin hüküm veren ayetleri tanımlamak için kullanılır.
Kazuistik ne demek hukuk?
1- Kazuist Yöntem: Ortaya çıkabilecek her türlü uyuşmazlığın önceden düşünülüp, her bir olaya özgü detaylı çözümler geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
Tenzil ne demek hukuk?
[1] Bir şeyden bir miktarı çıkarmak. [2] İndirmek, indirmek, indirmek.
Semere ne demek hukuk?
“Verimlilik” terimi ekonomi dilinde “etkinlik” anlamına gelse de, hukuk dilinde “üretkenlik”in geniş anlamıyla aynı ifadeyi kullanmakta bir sakınca yoktur. Nitekim “verimli tarla, verimli ağaç, verimli kireç ocağı” ifadeleri halk dilinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Mukabil ne demek hukuk?
İlgili dava. Kârlı; Veren; Ölümünden sonra miras bırakan kimse miras hukuku hükümlerine tabidir; Miras
Mukadderat ne demek hukuk?
Kader, varlığın, ilahi irade kanunlarının gereklerine uygun olarak kendi iradesiyle yaptıklarının sonuçlarıyla karşılaşmasıdır. (Bunu daha açık bir şekilde şöyle ifade edebiliriz: İnsanın kaderi kendi elindedir, ama ne ekerse onu biçer.)
Mucibince ne demek hukuk?
Kelime Anlamı: Mucibince kelimesi, -den dolayı, -den dolayı, -in sonucu olarak anlamına gelir. Bir olayın veya durumun sebebini veya sonucunu belirtmek için kullanılır.
Muayyen ne demek hukuk?
Muhalefet. Katılım, başkalarıyla ilişki kurma, bilgili yaşama. Belirli hakları kullanma özgürlüğünü korumak isteyen partinin gerçek beyanıdır.
Hüküm nedir mantıkta?
İki fikir arasında bir ilişki sağlamak; bu ilişkiyi zihinsel olarak kavramak bir olumlama olarak adlandırılır ve bu belirlemeyi sözlü olarak ifade etmek bir önerme olarak adlandırılır. “Dünya” ve “yuvarlak” fikirlerdir. “Dünya yuvarlaktır.” Onun sözü bir yargıdır.
Muhkem ne demek hukuk?
Muhkem (Arapça: محكم), “hüküm süren, kurulan” anlamına gelen Arapça bir kelimedir. Kur’an-ı Kerim’de Âl-i İmran Suresi’nin 7. ayetinde geçen bu kelime, açık ve kesin hüküm veren ayetleri tanımlamak için kullanılır.