Özel sektörde maaş bordrosu nasıl alınır?
Özel sektörde çalışan çalışanlar maaş bordrolarını işverenlerinden veya İK departmanının tercih ettiği bordro yazılımı aracılığıyla alabilirler. Çalıştığınız şirket elektronik bordro kullanıyorsa, sistemden kendi maaş bordronuzu indirme seçeneği de vardır.
İşyeri maaş bordrosu vermiyor ne yapmalıyım?
Gördüğünüz gibi, işvereniniz size her ay maaş bordrosu vermekle yasal olarak yükümlü olsa da, bu yükümlülüğe uymamak para cezası gerektirir. Tek yapmanız gereken onlara bu yükümlülüğü hatırlatmak. Aksi takdirde, itiraz hakkınızı (Türkiye İş Kurumu’na) kullanabilirsiniz.
İşveren işçiye bordro vermek zorunda mı?
Kanunun 37. maddesinde, işverenin işyerinde veya bankaya ödeme yapması halinde işçiye, ücretin hesaplanmasına ilişkin imzalı makbuz veya işyerinin özel sembolünü taşıyan makbuz vermekle yükümlü olduğu hükme bağlanmıştır.
Maaş bordrosu vermemek suç mu?
İş Kanunu, bunun yalnızca çalışana verilebileceğini belirtir, ancak sunulmaması İş Kanunu’nun 102/b maddesi uyarınca para cezasına yol açacaktır. Bu belgenin çalışana verildiğini kanıtlamak için çalışanın imzası gerekir.
Özel sektör maaş bordrosu nasıl öğrenilir?
Hem özel hem de kamu çalışanları maaş bordrolarını e-devlet sistemi üzerinden alabilirler. Bunun için e-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra “Kurumlar” bölümüne tıklayın ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nı seçin. Açılan ekranda bordro işlemleri görüntülenebilir. Buradan uygun işlemi seçerek devam edebilirsiniz.
Özel sektör maaş bordrosu ne zaman çıkar?
Maaşları KBS üzerinden hesaplanan genel ve özel bütçeli kuruluşlarda çalışanların bordroları her ayın 14’ü sabahından itibaren E-Bordro uygulaması üzerinden alınabilmektedir. Önceki aylara ait bordrolar ise istenildiği zaman talep edilebilmektedir.
Maaş bordrosu vermeyen işveren nereye şikayet edilir?
Sosyal Sigortalar KurumuÇalışma ve Sosyal Sigorta İletişim Merkezi “ALO 170” Bu hizmeti kullanabilmeniz için aşağıda listelenen kimlik doğrulama yöntemlerinden size uygun olanı kullanarak sisteme giriş yapmanız gerekmektedir.
E-devletten maaş bordrosu alınır mı?
Memurlar maaş bordrolarını talep etmek için e-devlet kullanabilirler. Aynı zamanda geçmiş maaş bordroları da bu sistemde görüntülenebilir. Özel sektörden maaş bordrolarını e-devlet üzerinden almak için öncelikle sisteme giriş yapmanız gerekmektedir. “E-Hizmetler” alanından veya arama alanından e-maaş bordrosu talebinde bulunun.
Maaş bordrosu almak için kaç ay çalışmalı?
İşverenlerin aylık bir bordro hazırlamaları ve ödedikleri maaşların kayıtlarını tutmaları gerekmektedir. Bir önceki ayın bordrosu hazırlanmalı ve en geç takip eden ayın 20’sine kadar çalışana teslim edilmelidir.
İşten çıkarken bordro imzalamazsa ne olur?
Maaş bordrosunun çalışana verildiği kanıtlanamazsa para cezası uygulanır. İş müfettişleri sunulması gereken banka ekstresine dikkat eder. Bu bağlamda ıslak imzanın öneminin açıkça ortaya çıktığı bir diğer durum ise çalışanla anlaşmazlık yaşandığında ve yasal işlem başlatıldığında ortaya çıkar.
Bordro hilesi nedir?
Bizim görüşümüze göre, ücret dolandırıcılığı ücret bölüşümü anlamına gelir ve telafi edilmemelidir. 2015 kararları, ücret dolandırıcılığı kavramını hukuk sistemine soktu. İşverenlerin, çalışanlara bankadan aynı ücretleri ödemelerine rağmen bordrodaki ücretleri bölüştürdükleri işlemlere ücret dolandırıcılığı denir.
Maaş bordrosu mail ile gönderilir mi?
İşveren bu imzalı belgeleri sağlayamıyorsa, çalışan iddiasını tanıklar da dahil olmak üzere herhangi bir kanıtla destekleyebilir. Bu anlamda, çalışana yapılan tüm ödemeleri ve kesintileri gösteren maaş bordrolarının imzalanması önemlidir. Bunları çalışana e-posta ile göndermek imzanın yerini tutmaz.
İşyeri bordro vermiyor ne yapmalıyım?
Yapmanız gereken şey, bir kopyasını almadığınız maaş bordrolarını asla imzalamamaktır. İşverenin bu davranışını, iş yerinizin bağlı olduğu çalışanlardan gelen şikayetleri alan Türkiye İş Kurumu Müdürlüğü’ne şikayet edebilirsiniz.
Bordro verilmemesi haklı fesih sayılır mı?
Maaş bordrosunda kazancın olduğundan az gösterilmesinin işçinin işten çıkarılması için meşru sebep teşkil edeceğine karar verdi.
Elden maaş almak suç mu?
Başka bir deyişle, ilgili mevzuat beş veya daha fazla çalışanı istihdam eden bir işverenin ücretleri nakit olarak ödemesine izin vermemektedir. Adı ne olursa olsun, çalışanlara yapılan ödemelerin bordroya kaydedilmesi ve SSI primlerinin ve vergilerin düşülmesi önemlidir.
Özel sektör gelir belgesi nasıl alınır?
Yukarıda belirtildiği gibi, özel sektörde çalışanlar maaş bordrolarını işverenlerinden, kamu sektöründe çalışanlar ise maaş bordrolarını e-devlet üzerinden alabilirler. Ayrıca vergi dairesinden gelir vergisi beyannamesi alınabilir. Ayrıca bankalardan vadeli mevduat ve kira geliri gibi gelir kaynaklarının belgelerini alabilirler.
E-devletten maaş bordrosu alınır mı?
Memurlar maaş bordrolarını talep etmek için e-devlet kullanabilirler. Aynı zamanda geçmiş maaş bordroları da bu sistemde görüntülenebilir. Özel sektörden maaş bordrolarını e-devlet üzerinden almak için öncelikle sisteme giriş yapmanız gerekmektedir. “E-Hizmetler” alanından veya arama alanından e-maaş bordrosu talebinde bulunun.
Maaş bordrosu kimden istenir?
Memurlar ve emekliler maaş bordrolarını e-devlet üzerinden alabilirler. Özel sektör çalışanları maaş bordrolarını kurumlarının insan kaynakları biriminden talep etmelidir.
Maaş bordrosu almak için kaç ay çalışmalı?
İşverenlerin her ay ödenen maaşların bordrosunu hazırlamaları ve kayıtlarını tutmaları gerekmektedir. Bir önceki ayın bordrosu hazırlanmalı ve en geç takip eden ayın 20’sine kadar çalışana teslim edilmek üzere hazır bulundurulmalıdır.