İçeriğe geç

Çaşıt Nedir

Çaşıt eski Türkçede ne demek?

Özet: Eski Türkçedeki spēut “iftira, karalama” sözcüğü ve aynı kökten türemiş çeşitli sözcükler Uygur döneminde yaygın olarak kullanılmıştır.

Çaşıt ne demek TDK?

Casus veya casusluk yapan, devletin veya örgütün gizli amaçları doğrultusunda çalışan kimse, sapık, casus, ajan.

Caşıd ne demek?

Eski Türkçede casus ne anlama geliyor? Sorunun cevabı şu şekildedir: “casus” kelimesi Çin gizli servisinin üyelerine verilir. Türkler, Orta Asya’da Çin ile mücadeleleri sırasında, kendi devletlerini yok etmekle görevli Çin gizli servisinin üyelerine casus veya casus adını verdiler.

Çaşıt nedir Osmanlı?

Eski Türkler arasında muhatapları olan Çinlilerin istihbarat görevlilerine casus denirdi. Günümüzde, yaşadıkları toplumda yalan ve uydurma haberler yayarak karışıklık çıkarmaya çalışan kişileri ifade etmek için olumsuz anlamda kullanılan bu kelime, Osmanlı arşiv belgelerinde de yer almaktadır.

Çaşarat ne demek?

Çaşarat: Kırık, dökük, rahatsız edici anlamında da kullanılır.

Eski Türkçe terimi nedir?

Eski Türkçeden bahsettiğimizde, genellikle Arap alfabesine dayalı harfler kullanılarak Alfabe Devrimi’nden önce veya sonra yazılmış Türkçe metinleri kastediyoruz. Farklı Türk dillerinin bakış açısına bağlı olarak, bu terim çeşitli tarihi dilleri de ifade edebilir.

Osmanlıda casus ne demek?

Osmanlı Devleti’nde, özellikle son yüzyıllarda, kamu düzenini sağlamakla görevli gizli polis teşkilatlarından biri. II. Meşrutiyet döneminde, 1913-1918 yılları arasında faaliyet gösteren istihbarat ve propaganda örgütü.

Mefkure ne demek din?

Dilimize Arapçadan gelen mefkure, bir insanın hayatında yaşamak istediği fikir ve en önemli amaç anlamına gelir. Kelimenin fiil hali “düşünmek” olarak yazılır. Dil devriminden sonra “ideal” kelimesi yerine “mefkure” kelimesi kullanılmaya başlandı.

Ajan nedir?

Ajan, casusluk yapan kişiye denir.

Calay ne demek TDK?

Calay: Konuşma sorunu olmayan, ancak sağırlık nedeniyle konuşamayan kişi.

Ayşat ne demek?

Ayzıt (Yakutça: Айыыhыт, Bulgarca: Айъсът veya Айъсит, Rusça: Айысыт) – Türk ve Altay mitolojisinde güzellik tanrıçası. Ayrıca Ayığsıt (Ayıhıt veya Ayısat) Hanım olarak da adlandırılır. Aşk ve güzelliğin sembolüdür.

Çabır ne demek?

1. Kırık ve çıkık kemikleri onaran kimse. 2. Sıfat. Zorlayıcı, zorlayıcı, zorlayıcı [bu anlamda daha çok zorlama kullanılır]: “Âmir-i câbir.” “Hükm-i câbir.”

Eski dilde çaşıt ne demek?

Lise öğrencilerinin Geç Türkçe diline armağanı olan “ispikci” kelimesinin Eski Türkçe karşılığı. Kelime bölgeye göre casus, dedikodu ve üzüm anlamına gelir.

Türk ajanlara ne denir?

Türklerin yerleşik hayata geçmesinden önce hanlar ve hanlıklar arasında çeşitli casusluk faaliyetlerinin olduğu bilinmekle birlikte ilk kayıtlarda, yerleşik hayata geçmekle görevli, o dönemin dilinde “gizli, saklıyan” anlamına gelen Çaşıt – Çaşut adı verilen istihbarat görevlilerinin olduğundan bahsedilmektedir.

Casus kime denir?

Arapçada “gözetleyici, araştırıcı” anlamına gelen “ces” kökünden gelen “casus” kelimesi, “düşmanın sırlarını araştıran, bilgi ortaya çıkaran ve düşman içinde çeşitli yıkıcı faaliyetlerde bulunan kişi” anlamına gelir.

Eski Türkçede fakat ne demek?

Arapça faḳaṭ فقط “ancak, yalnızca (bağlaç)” kelimesinden bir alıntıdır. Teoride, fekad “aslında” ve fekat “ancak” farklıdır; ancak, Osmanlı döneminde pratikte genellikle bir fark yoktu. 20. yüzyılda, but ve but bağlaçlarıyla eşanlamlı hale geldi.

Eski Türkçede var ne demek?

var – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe bār “sahip olmak, özellik (isim); “var (yüklem)” kelimesinden türemiştir.

Eski Türkçede düşünmek ne demek?

Eski Türkçe’de “düşünmek” sözcüğünün kökü, “durmak, duraklamak, dinlenmek, uyumak, düş görmek, rüya görmek” anlamına gelen tǖş sözcüğüdür. “Tüşemek” sözcüğü ise, “durmak, düş görmek” anlamına gelen “tüşe” kökünden gelir. “İnmek, karaya oturmak, durmak” anlamına gelen “düşmek” sözcüğü de aynı kökten gelir.

Eski Türkçede kazanmak ne demek?

win- – İngilizce sözlük. Eski Türkçe kazġan – “kazanmak, kazanmak” fiilinden türemiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir